Ferma animalelor de George Orwell este o carte speciala. Ea poate fi citita de un segment larg al populatiei, de la copii la adulti. Subiectul acesteia este unul de actualitate chiar si in prezent, fapt pentru care va invitam sa cititi aceasta recenzie. Si, dupa aceea, daca veti crede de cuviinta ca trebuie, puteti sa cumparati si cartea.

Care e actiunea din Ferma animalelor de George Orwell?
Va proupun un exercitiu de imaginatie, cam sadic de altfel. Va aflati în 1945, razboiul e pe sfârsite. Hitler se gândeste la sinucidere, Churchill la reconstructia Europei, Mihai întâi are divergente cu factiunea comunista. Opinia publica europeana (din care faceti parte, evident) este constienta de pericolul nazismului deoarece s-a confruntat cu el, însa nu este familiarizata cu ideologia comunista, duplicitara-perfecta în teorie, traumatizanta în practica. Comunismul (« infractor la ordinea universal? » dupa cum îl caracteriza Petre Tulea) era si el o forma de totalitarism si dincolo de utopiile sustinute era necesar un semnal de alarma.
Istoria se repeta
Mergând pe principiul ca istoria se repeta de cele mai multe ori cu consecinte nefaste, un jurnalist de la « Tribune », ziar britanic, publica articole împotriva acestui sistem politic de stânga si mai exact împotriva manifestarilor si directiilor luate de el în Rusia. Personajul semna sub pseudonimul de George Orwell si în 1945 el va scrie « Ferma Animalelor ». Este o fabula politica, care scoate în evidenta tehnicile de instalare specifice unui regim totalitar. E vorba de manipulare, mistificare, dezinformare, coruptie, crima politica. Ferma Animalelor de George Orwell poate fi considerata o pseudo-cronica a regimului comunist înca înainte de moartea lui Stalin în 1953. Putem identifica în aceasta alegorie co28munisti celebri : Lenin este întruchipat de Batrânul Senoir, Stalin de Napoleon, iar Trotki de Snowball.
Intruchiparea dictatorilor sub forma de animale
Acesti trei porci ( la propriu, pentru ca la ferma celelate animale îi considerau cei mai inteligenti) vor pune bazele unei noi doctrine-animalismul- capabila sa ofere celorlalti ocupanti ai fermei « Conacul » o viata mai echitabila. Singura posibilitate de realizare a acestui deziderat o constituia revolutia împotriva stapânului lor de la ferma, domnul Jones. Pe parcursul cartii putem observa mijloacele de instalare ale unui regim corupt, cum ulterior la preceptul : « Toate animalele sunt egale » apare completarea « …doar ca unele sunt mai egale decât celelalte » sau cum membrii importanti ai fermei ( spre exemplu calul Boxer, un stahanovist convins) sunt înlaturati.
Ferma animalelor de George Orwell – o carte moralizatoare
« Ferma animalelor » este o poveste moralizatoare, tocmai de aceea nu necesita anumite cunostiinte istorice aprofundate. Mai mult ea exemplifica diverse practici politice deviationiste si educa astfel. Cartea se evidentiaza prin dubla ei functionalitate : atât carte adresata copiilor cât si pentru adulti. Ramâne de amintit faptul ca initial cartea a fost respinsa de catre editorul T.S Eliot.
Reveniti în 2007. Reconstructia Europei e în curs de înfaptuire. Hitler mai supravietuieste în unele organizatii neonaziste, Mihai traieste în Elvetia, razboaie ca cel din 1945 ni se par de-a dreptul utopice, pentru ca se presupune ca am avansat pe scara civilizatiei. Nu stiu daca am urcat o treapta sau doar am vrut sa o urcam. Am senzatia ca ne pliem zilnic vorbelor lui Goethe : « Deoarece ai ochii deschisi crezi ca poti vedea. » Drept urmare e bine ca exista indivizi ca Orwell capabili sa distinga între bine si rau dar mai mult sa si puna în discutie aceasta chestiune.
George Orwell – autorul Fermei animalelor
Orwell si-a conferit o eticheta singur. « Este un lucru extrem de încurajator sa auzi o voce umana atunci când cincizeci de mii de gramofoane transmit aceiasi melodie. »
In concluzie, suntem de parere ca Ferma Animalelor de George Orwell trebuie sa fie citita. Date fiind stilul si structura, nu trebuie sa va ingrijorati daca aveti copii care citesc aceasta carte. Ei o vor lua drept o joaca, neintelegand subtilitatile. Daca ati citit-o si aveti ceva de adaugat, suntem bucurosi sa va citim parerea. O puteti posta fie aici, in sectiunea de comentarii, fie pe pagina noastra de Facebook.