Parfumul de Patrick Suskind

Parfumul de Patrick Suskind

Parfumul de Patrick Suskind este cartea despre care vom vorbi in randurile ce urmeaza. E o lucrare aparte, cu un protagonist interesant, fapt pentru care ne-am gandit ca merita sa va spunem cate una, cate alta despre peripetiile lui. Deloc surprinzator, Parfumul e greu de gasit in librariile din Romania.

Aproape ca nici pe rafturile din anticariate nu mai poti sa dai de el. Si totusi…noi am gasit un loc unde inca se afla pe stoc. Asadar, daca ati ajuns aici din intamplare, stiind deja despre ce e vorba, va invitam sa va achizitionati cartea, utilizand butonul de mai jos.

Parfumul de Patrick Suskind
Parfumul de Patrick Suskind

Grenouille, protagonistul din Parfumul de Patrick Suskind

Actiunea din Parfumul de Patrick Suskind  părăsește tiparele obișnuite încă de la primele pagini. Ne spune povestea unui adevarat geniu al parfumurilor.  E vorba despre un copil care se naște fără a avea niciun miros. Totusi, el deține cele mai ascuțite simțuri olfactive.

Unii cititori l-ar considera dement, ucigaș în serie, un personaj incapabil de a simti  vreun sentiment tipic uman, un hoț, în schimb eu il privesc ca pe un talent excepțional, un personaj zugrăvit cu intenția clară de a uimi și de a crea o altfel de poveste, care sa iti ramana intiparita in minte. Pana la urma, acesta e scopul unei carti: sa te surprinda si sa ti se intipareasca in ganduri, nu sa fie banala.

Care este actiunea din Parfumul de Patrick Suskind?

Acțiunea este concentrată în a-l urmări pe acest Grenouille in toate peripetiile sale. De la nastere, el se loveste de ura umana, care il lasa fara prieteni sau apropiati. Odată ce descoperă că poate fura mirosurile oamenilor, el se hotaraste sa se razbune. Astfel, devine un ucigaș în serie al unor fete. Ele îl ajută să fie împlinit și să dețină toate miresmele. Subiectul romanului reflectă cu exactitate o realitate a epocii și anume dorința arzătoare a omului de a fi iubit, alergarea continuă după acest sentiment, care pentru Grenouille, pare imposibil de atins.

Deși ajunge de la ucenic într-o fabrică de parfumuri, să dețină arome unice și să fie cunoscut printre cei mai de vază oameni din Parisul secolului XVIII, el nu indeajuns. Geniul nostru nu reușește să își creeze un miros al lui, prin care să atragă alte ființe umane. E capabil doar de ură.

Parfumierul lui Suskind nu e multumit deloc

Un personaj urât și admirat, care trezește și compasiune, dar și repulsie in romanul Parfumul de Patrick Süskind. E un personaj urmărit pe întreg parcursul romanului atât cu susținere pentru a-și putea construi parfumul mult dorit, dar și cu dorința de a fi prins pentru a nu mai comite alte crime. Un personaj care trezește în cititor toate sentimentele contradictorii de care este capabil. Va reuși în cele din urmă să își ducă la sfârșit planul?

Parfumul de Patrick Suskind este o adevarata delectare a simturilor. Insa, pentru unii, poate ca nu va fi chiar cea mai apreciata lectura. E normal, pana la urma. Daca ati ajuns pana aici si va decideti sa o cititi, asteptam sa vedem si ce parere aveti. De asemenea, daca v-a placut stilul scriitorului Patrick Suskind, va recomandam sa cititi si Porumbelul, o alta lucrare de-a sa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *