Astazi vom vorbi despre Neverland de Radu Gavan. După ce și-a adjudecat fără drept de apel premiul de debut „Mircea Ciobanu” 2015 din partea USR pentru romanul Exorcizat, Radu Găvan a dat anul acesta lovitura cu un alt roman de factură realistă: Neverland.

Cei care au citit cartea de debut a lui Radu Găvan, s-ar putea lăsa influențați de părerea asupra acesteia. Ar putea opta in defavoarea citirii Neverland de Radu Gavan. Spun asta, pentru că, la vremea sa, romanul Exorcizat a lansat destule controverse între cei care au citit acest volum. I-a separat în două tabere bine delimitate: cei cărora le-a plăcut romanul și maniera în care Radu Găvan și-a așternut pe hârtie demonii și cei care s-au arătat revoltați de scenele dure din carte. Celor din a doua categorie le spun că Neverland, deși e scrisă în aceeași notă tragic-realistă, este preparată dintr-un alt „aluat”. Dacă Exorcizat a fost o lectură întunecată, mai întunecată cu fiecare pagină dată, în Neverland, se întrezărește o geană de lumină. Dar destul cu comparațiile, vorbim despre Neverland.
Care este actiunea cartii Neverland de Radu Gavan?
Într-unul din cartierele acelea odioase și murdare, în care dai de tot felul de oameni la tot pasul, isi duce existenta Anton. El e profesor de literatură respectat. Apoi, tată singur al unei fetițe in varsta de cinci ani. |Pe scurt, un om care se străduiește să-i ofere fiicei sale un trai decent. De la geamul garsonierei sale confort 3 se vede o casă mare, albă, pe a cărei poartă uriașă alunecă în fiecare dimineață o limuzină neagră – casa lui Luis Porcu’, interlopul cartierului.
Destinele lor se prind, iar lucrurile capătă o întorsătură interesanta: Anton ajunge să lucreze pentru Luis. Incepe să viseze la o viață pe care până atunci nu și-ar fi putut-o permite. Însă în „schemă” este și Ghioc Moroiul, omul de casă al lui Luis.
Cu toate astea, deși Radu Găvan dezvoltă acțiunea într-o manieră atractivă pentru cursul lecturii, punctele forte ale cărții sunt altele. Ele stau în dualitatea relațiilor pe care acesta le construiește între personaje. Pe de-o parte Letiția primește de la tatăl său, Anton, toată bucuria și „lumina” pe care acesta i-o poate oferi. Apoi, bonus o excursie la Disneyland. Pe de altă parte, descrisă într-un mod brutal și foarte plastic, traumele la care Ionuț Ghioc este supus până ajunge în slujba lui Luis – o antiteză totală.
Radu Gavan si al sau Neverland – de neratat
Radu Găvan se joacă cu caracterul uman și o face bine. El arata cititorilor în Neverland ce sacrificii este dispus să facă un părinte adevarat pentru toti copiii săi. In acelasi timp, se pot vedea compromisurile pe care e dispus să facă un individ pentru a evolua.
Din punctul meu de vedere, Radu Găvan este pe o pantă ascendentă. Vorbesc din punct de vedere al calitatatii scriiturii. E notabilă evoluția sa între cele două volume.
Radu Găvan e un autor roman de urmarit. Puteti sa aflati ce pune la cale de pe pagina sa de Facebook. Si nu uitati, daca ati citit cartea lui, suntem curiosi cum vi s-a parut. V-a placut, nu v-a placut? Ne puteti spune fie aici, fie pe Facebook.