🎾 Autobiografia lui Andre Agassi

lensa.ro

bookzone.ro

libris.ro

Autobiografia lui Andre Agassi e o biografie șocantă la propriu a unui om cu o personalitate contestată. N-are cum să fie altfel, din moment ce în primele paginii ale cărții afli că tenisul nu-i chiar sportul preferat al marelui campion. Ce-i drept, mulți dintre noi ne câștigăm existența făcând lucruri care ne displac, dar Agassi urăște și a urât dintotdeauna tenisul „cu o patimă întunecată și secretă” și totuși a făcut avere din asta, ajungând de mai multe ori în cariera sa tenismenul numărul 1 mondial.

Autobiografia lui Andre Agassi

Andre Agassi – Copilăria

Îți trebuie doar câteva pagini pentru a afla că în perioada copilăriei micul Andre a fost traumatizat (mai ales psihic) de „dragonul” făcut de tatăl său, o adevarata masina de prins mingi. Pe masura ce citesti, ajungi sa-l compatimesti. Micul tenismen inspira mila, dar si groaza. Parca ii strigi pntre paginile cărții: „Andre, spre binele tău fugi și nu te mai întoarce!”

Dar atitudinea și strigătele armeanului autoritar care-l întruchipează pe tatăl său sunt mai puternice, iar acesta „câștigă” în fiecare pagină. Un tată atât de autoritar nu poate decât să stăpânească pe Andre până în cel mai străfund colț al sufletului. Cum altfel, când cumpără o casă în deșertul Nevada special pentru curtea atât de mare cât să-i permită să construiască terenul de tenis al visurilor sale (și al coșmarurilor lui Andre)?

bookzone.ro

Încet, încet Andre crește și când ajunge să creadă că tatăl său e pe punctul să renunțe, acesta hotărăște să-l trimită departe de casă (un alt coșmar al lui Andre) în Florida, la Academia Bollettieri – o „școală” de tenis nu atât de fastuoasă cum o arată cataloagele de presă. În paralel, micul tenismen urmează cursurile Academiei Bradenton – un nume pompos pentru o instituție jalnică.

Abandonează școala în clasa a noua, dedicându-se lucrului pe care-l urăște cel mai mult.

Andre Agassi și Brooke Shields – un cuplu mereu pe drumuri

Până pe la jumătatea autobiografiei lui Agassi lucrurile încep să se așeze. Andre îl cunoaște pe Gil, cel care îi va deveni preparator personal. Apoi, o cunoaște pe actrița Brooke Shields. De fapt începe cu ea o relație prin intermediul strămoșului emailului – faxul – și, printre mai multe turnee, ajunge să se căsătorească cu ea. Andre Agassi are parte de o relație zbuciumată, de vreme ce el merge din turneu în turneu, iar Brooke din film în film. Au loc schimbări și evoluții ale omului Andre Agassi în raport cu Brooke. Timp de doi ani de zile cei doi se iubesc totuși, însă clivajul nu întârzie să apară iar divorțul e iminent. Pe lângă Brooke, în viața lui Andre sunt și alte persoane care joacă roluri împortante: Gil, Philly, Perry și Brad. Situația îl duce însă pe Agassi în pragul depresiei, iar ceea ce urmează nu-i greu de anticipat.

Școala Andre Agassi și țelul greu de atins: Stefanie Graf

Un burlac atât de vânat nu poate rămâne singur prea mult timp. Însă aflăm din Autobiografia lui Andre Agassi că femeia potrivită pentru el e o pradă la fel de preţioasă. Să iasă la întâlnire cu Steffi Grafi se dovedește să fie mai greu decât să câștige un turneu US Open. Și totuși o face. Și astfel amândoi ajung să formeze cel mai potrivit cuplu din tenis: amândoi sunt deținătorii câte unui Golden Șlem.

Aproape de finalul de la cartea Autobiografia lui Andre Agassi  ajungem să citim despre dezideratul lui Andre Agassi. El isi doreste sa contribuie la realizarea unei lumi mai bune prin educație. Vedeta care a abandonat școala la 15 ani în favoarea cursurilor prin corespondență creează Agassi Prep., o școală destinată copiilor defavorizați. Și zâmbetele se nasc pe fața noastră.

La finalul celor 520 de pagini am rămas cu impresia că Open. O autobiografie este scrisă un pic cam prea bine. Să fi fost oare un ghost-writer la mijloc? In orice caz, nu e exagerată în termeni apologetici la adresa superstarului Andre Agassi. Si acest lucru este bun pentru ca lauda de sine nu miroase a bine.

Memoria fiecărui meci, războiul pe care l-a purtat în toate turneele lumii cu fostul coleg Pete Sampras, luptele interioare cu cei doi Andre care-i împart ființa dar, mai ales, faptul că Aggasi e un om obișnuit cu o soartă neobișnuită și cu o ambiție (chiar dacă el nu o recunoaște) extremă sunt picanterii extraordinare. Autobiogragia lui Andre Agassi nu e de trecut cu vederea. Si nu uitati ca daca vreti sa fiti la curent cu tot ce face, puteti sa-i urmariti pagina de Facebook.

bookzone.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *