Clopotul de sticla de Sylvia Plath

Clopotul de sticla de Sylvia Plath

lensa.ro

bookzone.ro

libris.ro

Bine v-am gasit la o noua recenzie de carte. In urmatoarele randuri, va vom vorbi despre un roman marcant: Clopotul de sticla de Sylvia Plath. Am văzut mai demult un fragment dintr-un film despre Sylvia Plath – o poetă cu înclinații suicidale, apăsata de un trai mizer și de creșterea de una singură a celor doi copii. Daca va intereseaza subiectul, puteti afla mai multe despre autoare din pagina ei de Wikipedia.

Am aflat cu ocazia asta si despre Clopotul de sticlă, singurul său roman, care devine celebru abia ulterior sinuciderii scriitoarei. Inainte de a intra in paine si a vorbi despre subiectul cartii, vrem sa va spunem un lucru. Cartea in acest moment se afla la un pret bunicel, in caz ca vreti s-o cumparati. Puteti afla mai multe, apasand pe butonul de mai jos.

Clopotul de sticla de Sylvia Plath
Clopotul de sticla de Sylvia Plath

Care este subiectul cartii Clopotul de sticla de Sylvia Plath?

Eroina principală – Esther Greenwood e o tânără care se bucură de o bursă de o lună la New York. Bursa i-a fost oferită de o revistă în vogă pentru femei. Petreceri, mese festive, parade de modă, pe scurt cam orice și-ar dori majoritatea femeilor. Totuși ceva pare a nu fi în regulă. Esther nu pare capabilă să se integreze în societate și are relații distante cu bărbații. Urmărește cu un ușor dezgust apropierea intima dintre colegele sale si bărbați, ca și dorințele acestora de a își forma o familie în care femeia să aibă acel rol de gospodină.

bookzone.ro

Reușește să se întâlnească cu o serie de tipi, pana la urma. Pe unii ii respinge pentru modul în care arată. In cazul altora nu are dezinhibitia necesară pentru a îi atrage. Toate acestea se intampla în contextul unei societăți americane in plina evolutie. In aceasta societate, pudoarea incepe să lase timid locul sexualității.

Pot disparea problemele prin reintoarcerea acasa?

Reîntoarcerea acasă, ratarea unei specializări de creație literară, respingerea unui tip, viitor medic de perspectivă, o închid pe Esther într-un univers propriu. De aici si titlul romanului: clopotul de sticlă. De aici, ea vede lumea, dar nu poate relaționa cu ea. Nu știu dacă problemele sale pornesc de la bărbați (virtuoasa ei virginitate reprezintă de fapt o povară), de la situația materială, sau de la teama de eșec profesional. Tot ce se intelege e ca gândul sinuciderii o mistuie pe Esther. Femeia poartă în plus și durerea neconsumata a morții tatălui său in copilărie. Amintirea acestuia pare un refugiu de o mamă care nu pare capabilă să o înțeleagă.

Urmează internarea la azil si tratamentul cu șocuri electrice. Apoi încercarea de reintegrare socială si experiența dezvirginarii, in condițiile în care ea a condus jocul, cartea lasând deschisă calea unei vieți fericite. Un val urias de probleme pentru personaj, peste care va trebui sa treaca.

Clopotul de sticlă e o carte extrem de apăsătoare. nU poți închide paginile unei scriitoare ca Sylvia Plath, care reușește să îți atragă cumva interesul. Mă întreb in ce măsură nu resimți această apăsare tocmai de la cunoașterea destinului scriitoarei.

Clopotul de sticla de Sylvia Plath – concluzie

Mărturisesc că e ceva ce nu s-a legat pentru mine în cartea asta. Poate că flashback-urile nu au fost suficiente pentru a mă face să empatizez cu Esther, sau poate efectiv e o carte care poate fi mai bine înțeleasă de femei. Trebuie sa va spun ca acest lucru nu inseamna neaparat ca aceasta carte nu e buna. Doar ca, din punctul meu de vedere, nu e cea mai buna. Cu toate acestea, sunt sigur ca Clopotul de sticla de Sylvia Plath va placea multor cititori.

bookzone.ro

One Reply to “Clopotul de sticla de Sylvia Plath”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *