Cum incepe o recenzie de carte?
Ce fac oamenii care scriu recenzii? Majoritatea prezintă lucrurile pe care vrea să le spună autorul. Din punctul nostru de vedere, aceasta ar fi prima greseala. Trebuie sa scriem ce ne-a lăsat autorul cartea respectivă, despre stilul și inteligența scriitorului sau povestește scene impresionante. Astfel, se comunică cititorilor una-două idei care îl pot determina să citească o anumită carte. Un scop important al recenziei este ca cititorul să rămână cu ceva după ce citește articolul respectiv și, totodată, să învețe ceva. Recenziile sunt personale și este bine să punem în fiecare recenzie câte puțin din noi.
Cum se face o recenzie de carte?
- articolul începe cu o legătură în plan emoțional și personal,
- a doua parte prezintă ideea generală a cărții, fiind introdus și un citat (citatul este important, poate fi cel mai bun argument al unei cărți),
- urmează un exemplu care ne aduce din conceptual în prezent,
- se prezintă apoi idei importante din carte (sau semnificative pentru noi),
- apare apoi concluzia recenzorului,
- și recenzia se încheie cu un final în ton emoțional, scris într-o notă personală.
Cum se face o recenzie de carte
Dupa cum bine puteti vedea, am folosit foarte des cuvantul ”personal” sau derivate ale acestuia. Trebuie sa ne intre in cap ideea ca recenzia este un proces foarte personal. Sigur, vor exista intotdeauna persoane care vor vrea sa duca totul in zona comerciala. Cu toate că producem ceva pentru mase, perspectiva este personală. Fiecare dintre noi când citește o carte are anumite experiențe, iar recenzia are legatură cu noi, ca indivizi. Este un omagiu adus cărții. Si poate si un exercitiu ce ne face sa intelegem mai multe despre noi, ca persoana.
Ce trebuie sa contina o recenzie de carte?
Este bine să ne gândim la următoarele lucruri: Ce vrem să comunicăm? Ce vrem să scriem în recenzie? Ce vrem să ajungă la alții? Ce am citi noi despre carte respectivă? Este important să ne gândim la toate aceste aspecte, la ce avem de făcut, să fim originali și să ne străduim. Nu trebuie să uităm că recenzia este un exercițiu de gândire, imaginație, un efort și un dar pentru ceilalți. Important este ce dăruim celor care isi rup din timpul lor ca sa ne citeasca noua recenziile. Nu uitati acest lucru.
Recenzia trebuie să fie in primul rand despre noi. Tocmai de aceea e nevoie să fim mai mult subiectivi decât obiectivi. Daca n-am pune niciun strop de subiectivitate, n-ar mai fi vorba de o recenzie de carte. Tot articolul pe care l-am scrie n-ar fi altceva decat o simpla prezentare. O prezentare fara substanta, facuta doar pentru a aduce la cunostiinta un subiect. Insa nu ne-ar ajuta pe noi, ca persoane. Si nu i-ar ajuta nici pe cititori la fel de mult.
Ce este un cititor?
Cititorii sunt persoane foarte inteligente. Trebuie retinut acest lucru de fiecare data cand ne trece prin cap gandul de a scrie o recenzie. Nu putem pur si simplu sa povestim doar actiunea unei carti si gata, sa spunem ca avem o recenzie. N-ar fi corect nici fata de noi, nici fata de ei.
Si hai, daca prima data un cititor poate agreea o greseala de acest tip, a 2-a oara cu siguranta nu-ti va mai calca pragul. Cand iti va vedea numele inaintea unei recenzii, va da skip. Tocmai de aceea trebuie sa stii din timp cum se face o recenzie de carte. Cum sa o structurezi, ce stil trebuie sa abordezi, lucruri din acestea. Tine minte toate aceste lucruri cand te intrebi tu sau te intreaba cineva ”Cum se face o recenzie de carte?”.
Pentru multi, cartile sunt mai mult decat simple lucruri. Tocmai de aceea, au aparut fel de fel de metafore, definitii si epitete adresate lor. De exemplu, o metaforă despre cărți care nouă ne-a plăcut tare mult: autorul dă naștere unei cărți, îi dă apoi naștere în lume, urmând ca aceasta să se descurce singură, iar succesul și progresul ei depind de felul în care se împacă cu sine și cu ceilalți. În final, este ca un copil care îți poartă numele mai departe. Speram ca tot ce v-am spus aici reprezinta un raspuns bun la intrebarea ”Cum se face o recenzie de carte?”.
Un scurt P.S
Dacă o carte nu merită să îi facem recenzia, mai bine nu o facem, pentru că va ieși prost. Aceasta este parerea noastra strict personala. Daca dumneavoastra, dragii nostri cititori, credeti altceva, e ok. Chiar suntem dispusi sa va auzim parerile despre acest subiect pe pagina de Facebook.