Vreti sa calatoriti in insorita India? Daca da, avem o veste buna si una proasta pentru dumneavoastra. Incepem cu cea rea: nu, nu avem niciun giveaway sau concurs cu bilete de avion ieftine pentru India. Gata, ati terminat cu injuratul? Bun. Atunci putem sa va spunem si vestea buna. Va putem face sa simtiti soarele arzator si sa vedeti diverse peisaje din acele locuri. Cum? Pai prin pasaportul livresc numit carte. Astazi vorbim despre Distanta dintre noi de Jhumpa Lahiri, un roman superb pe care trebuie sa-l adaugati pe lista de lectura.

Se pare ca mulți oameni s-au îndrăgostit de India după ce l-au citit pe Mircea Eliade. Personal, tocmai datorită finalului trist al poveștii de dragoste dintre Allan și Maitreyi, resping cam tot ce definește civilizația bengaleză. Așadar, lecturarea romanului lui Jhumpa Lahiri a fost o provocare pentru mine. Și în același timp am sperat ca această carte să distrugă imaginea (cel mai probabil eronată) pe care mi-am creat-o despre cultura indiană, doar prin prisma unei despărțiri. Dar cum Lahiri a ales să scrie despre o pagină neagră a istoriei țării – în fond ce scriitor de ficțiune ar scrie doar despre inorogi și floricele pe câmpii? – părerea mea despre India rămâne neschimbată.
Care este actiunea din cartea Distanta dintre noi de Jhumpa Lahiri?
Distanța dintre noi este un roman de familie și îi are în prim plan pe Subhash și Udayan, doi frați în cazul cărora iubirea depășește sentimentul de invidie care pare să conducă în general în acest tip de relație. Până în facultate cei doi sunt de nedespărțit; deși diferiți, strânsa legătură dintre ei e impresionantă. În urma unei revolte a țăranilor din Naxalbari, Udayan naște sentimente de empatie și admirație pentru toți cei afectați într-un fel sau altul de actuala conducere. Ca urmare, el devine un instigator la revoltă și luptă alături de mulți alții împotriva unui sistem defect.
„Udayan își dăduse viața pentru o mișcare prost condusă, care făcuse numai rău și fusese dezmembrată. Nu schimbase decât soarta familiei lor.”
Prea puțin interesat de problemele politice, Subhash pleacă în America cu ajutorul unei burse de studiu. Astfel cei doi frați sunt despărțiți. În timp ce Subhash începe o relație, care are ca unic scop satisfacerea nevoilor sexuale, cu o americancă mai mare decât el, Udayan se îndrăgostește de o studentă pasionată de filosofie, Gauri, cu care se căsătorește în secret.
Distanta dintre noi de Jhumpa Lahiri – concluzii
Ce tocmai am terminat de citit a fost o carte tragică, de fapt întreaga acțiune pornește de la o tragedie care a dezbinat o familie, despre revoluție, iubire și despre imposibilitatea de a ne apropia unii de alții. Iubirea aici nu ține cont de moarte, trece dincolo de ea. Și nici nu e un târg, cei care iubesc oferă tot ce au cu toate că șansele de a primi în schimb iubire scad treptat.
În fond, Distanța dintre noi e o carte din care înveți. Transmite idei asupra cărora să poți reflecta. Personajele sunt de o complexitate care te atrage, lumea descrisă e problematică, unele momente tragice te marchează. Dacă ești în căutarea unei cărți care să te îmbogățească sufletește, cea a lui Jhumpa Lahiri e o alegere bună.