Il iubiti sau il urati. Sau poate putin din amandoua. Cert este ca autorul american Stephen King e cunoscut de toata lumea. Deci nu se poate sa nu fi auzit macar o data de el. Nu se poate sa nu fi citit cineva din preajma dumneavoastra vreun roman de-al lui. E considerat regele suspansului. Papusarul thriller-ului si cel mai bun autor pe genul horror. Astazi, vrem sa va vorbim despre una dintre capodoperele sale. Ne referim la Sub dom de Stephen King, o serie de doua volume care au facut valva in lumea literara.
Nu m-am declarat niciodată cel mai mare fan al scriitorului american Stephen King. Astfel, romanul Sub dom cu ale sale 1128 de pagini nu m-a făcut să ard de nerăbdare în a-l citi. Am citit o gramada de carti de-ale regelui. Totusi, ultima m-a dezamagit profund. Însă, o dată început, romanul Sub dom, m-a făcut să abandonez orice altă activitate pe care o aveam. Pentru că, până la final, a demonstrat (încă o dată), că Stephen King își merită renumele. Asadar, daca v-ati saturat de unele tipuri de carti, va recomandam o carte de-a lui King. Poate v-au plictisit povestile de dragoste cu final previzibil. Poate nu mai aveti chef de romanele politiste cu aceleasi tipuri de personaje. Sau poate nu aveti chef de inca o poveste cu niste adolescenti cu super puteri de care depinde soarta planetei.

Care este actiunea din seria Sub dom de Stephen King?
Într-un orășel american fictiv – Chester’s Mill (Maine) – fostul locotenent Dale Barbara (ajuns prin conjunctură bucătar) vrea să își ia lumea în cap. S-a încăierat cu fiul șefului orașului – Junior Rennie, iar asta i-a adus numai necazuri. Cea mai bună soluție pentru a scăpa de ele este să dispară. Doar că lucrurile nu sunt așa simple: ceva invizibil, ca un zid, îl oprește chiar pe drumul de plecare. Ceea ce pentru el și pentru locuitorii din Chester’s Mill pare un dezastru, devine o perspectivă promițătoare pentru conducătorii orășelului – în special Big Jim Rennie.
Stephen King însuși scrie ulterior în cartea sa Despre Scris: Misterul regelui (despre care voi scrie într-un viitor apropiat) că și-a dorit ca Sub dom să fie un roman de întindere mare și cu multe personaje încă din urmă cu multe zeci de ani – atunci când era doar o schiță din care forma actuală a romanului a derivat. I-a ieșit de minune: facem cunoștință încă din începutul cărții cu lista în care am numărat nu mai puțin de 64 de locuitori din orășelul de sub dom, la care se adaugă și cei din afara sa.
Sub dom se afla multe secrete intunecate
Ne-am aștepta poate ca într-o carte pe coperta căreia scrie că „(…) orășeni și vizitatori (…) își apasă palmele de peretele invizibil dintre ele” să existe două tabere bine delimitate. Tabara binelui și a răului, așa cum Stephen King ne-a obișnuit. Există și nu există. Stephen King și-a construit personajele cu o minuțiozitate atentă, iar atitudinile, comportamentele și faptele lor sunt atât de complexe încât, pe lângă faptul că dau o notă de plauzibilitate întregii cărți, surprind. Ceea ce este o acțiune îndreptată spre binele cetățenilor se dovedește a fi, de fapt, o acțiune în folosul unui individ sau grup de indivizi cu interese foarte bine planificate.
Domnul devine din ce in ce mai palpitant pe masura ce avansam
Deși în prima jumătate volumului 1 (da, ediția actuală din Sub dom are două volume) acțiunea pare că trenează, Stephen King mutând atenția cititorului de la un personaj la altul și de la o scenă la alta (de ajungi să tot dai pagina la începutul cărții să vezi cine-i cine), ulterior lucrurile se precipită. Poti ajunge sa ai o impresie gresita despre locuitori. Poti crede cacei prinși sub dom sunt acolo de luni sau ani, nu doar de câteva zile. Desigur că în cele câteva zile se fac mai multe încercări de a afla ce e domul.
Apoi, se cerceteaza și cum poate fi el distrus. Se vrea demolarea atât din interior cât și din exterior – fiecare încercare eșuând lamentabil. Insa ducerea la bun sfarsit a acestui proces e aproape imposibila. Normal, doar nu va asteptati sa fie usor, nu-i asa Daca ar fi fost usor si previzibil, romanul horror n-ar mai fi avut sare si piper. Si nu v-ar mai fi interesat subiectul lui.
Sub dom scris de Stephen King este un roman psihologic de tip thriller
Pe rafturile librăriilor Sub dom este așezat în secțiunea thrillerelor (parte din cauză că acolo se încadrează majoritatea scriiturilor lui Stephen King). Pot spune ca sunt putin impotriva acestui lucru. De ce? Pai, romanul este atât psihologic – privind „rezistența la stres” și acțiunile oamenilor sub presiune imensă. Apoi, e și SF – finalul acestuia (și, implicit cauza domului) aducându-mi aminte într-o oarecare măsură de romanul SF Picnic la marginea drumului scris de rușii Arkadi și Boris Strugațki. Daca va aduceti aminte, a fost si ecranizat sub binecunoscutul nume Stalker – Călăuza. Regia a fost a lui Andrei Tarkovski. Da, stiu ca am divagat de la subiect si va rog sa ma scuzati.
Concluzia acestei serii a autorului Stephen King
Ca o concluzie, Sub dom e o carte bună. Personajele sunt atent construite și situatiile complet plauzibile. Personaje le fac față cu brio. De asemenea, fiorii pe care Stephen King ți-i poate creea fix atunci când te aștepți mai puțin sunt un plus pentru orice carte a acestuia. Una peste alta, suprematia regelui King ramane in picioare.
Voi ce credeti? A existat vreo carte de-a lui Stephen King care nu v-a placut? Haideti la discutie pe Facebook. Si daca tot am ajuns la acest capitol, vrem sa va mai spunem un lucru. Pe Facebook noi va vom anunta de fiecare data cand postam recenzii de carti. Asadar, daca v-a placut pana acum ce ati citit, dati un Like. Nu va ia mai mult de 2 secunde. Si, dupa ce veti fi dat like-ul magic, totul va fi mai usor pentru cititorul din dumneavoastra. Veti afla primii cand avem gata o noua recenzie. Nu va trebui sa tot dati refresh pe site sa vedeti cand si daca am postat.