Buna ziua. Astazi vom vorbi despre Trestii în vânt de Grazia Deledda. Daca dumneavoastra deja ati lecturat aceasta carte de fictiune, nu uitati sa ne spuneti ce credeti desprea ea in sectiunea de comentarii.
Prima lună de primăvară m-a îndemnat să lecturez un roman de inspiraţie sardină. Nu va ganditi la sardine, caci nu e acelasi lucru. Haideti totusi sa revenim la roman. E un roman al autoarei italiene, Grazia Deledda, câştigătoare a premiului Nobel în 1927. Deşi, de-a lungul carierei acesteia s-au acumulat peste cincizeci de publicaţii, acest roman este considerat capodopera cu care scriitoarea culminează – Trestii în vânt. Tocmai de aceea, sunt de parere ca trebuie sa acordati putin timp pentru a citi aceasta carte. Haideti sa vedem si ce se intampla in roman.
Despre ce e vorba în Trestii în vânt?
Povestea se învârte în jurul a câteva personaje care interacţionează pe mai multe planuri. Fiecare are un rol aparte, bine stabilit. La prima vedere, personajele principale par a fi cele trei surori. Numele lor sunt Ester, Ruth şi Noemi. Ele sunt de vârste medii si locuiesc într-o casă marcată de urmele trecerii timpului. Relaţia acestora cu nepotul lor, Giacinto, care îşi anunţă vizită pentru prima oară la casa mătuşilor sale va deveni subiect principal.
Cu toate acestea, adevăratul protagonist al romanului este Efix, argatul acestei familii de nobili de provincie. Motivele sale de a continua să o slujească de zeci de ani le putem descoperi de-a lungul romanului. Dintre aceste sentimente remarcăm devotamentul şi protecţia, dar şi un vechi păcat ce nu îl linişteşte şi îl determină pe acesta să creadă că este aducătorul de blesteme asupra stăpânilor săi.
Ce mi-a plăcut la Trestii în vânt de Grazia Deledda?
În primul rând, subliniez o trăsătură esenţială a acestui roman şi anume naturaleţea cu care se descrie acţiunea. Scriitoarea e cunoscută ca admiratoare a tehnicii denumite de naturaliştii francezi “une tranche de vie”. Ea se numeste si o felie din experienţa unuia sau mai multor personaje. În acest caz este îndeosebi vorba despre Efix şi condiţionările asupra cărei experienţe se impun. Printre ele se numara: mediul social, condiţia economică, poziţia în comunitate, cât şi dorinţele proprii.
Planurile lui Efix in Trestii în vânt
Planurile pe care eu le-am identificat de-a lungul acţiunii, îl implică pe Efix, cu un rol aparte. Rolul e de cele mai multe ori, determinant în evoluţia acestora pe mai departe. Acestea sunt: relaţia tensionată dintre mătuşi şi nepotul acestora, afectată de trecutul familiei, relaţia de supunere dintre Efix şi stăpânele acestuia şi, totodată, încercarea de a le aduce aproape de nepot, relaţia de dragoste dintre nepot şi Grixenda, tânăra săracă din sat şi relaţia de conflict dintre cele trei surori şi verişorul mai bogat al acestora, Predu, toate acestea având un impact asupra lui Efix.
Tocmai de aceea, continui cu un alt aspect ce mi-a plăcut la acest roman, mai exact, titlul. Acesta este explicat tocmai printre ultimele pagini ale romanului. Este metafora pe care scriitoarea o atribuie personajelor sale. Ele însumează caracterele acestora sub o singură descriere de oameni cu credinţă, ce se lasă influenţaţi de ceea ce viaţa le aduce şi oferă ascultare pildelor religioase. Astfel, indiferent de planul tratat, fiecare cu tema sa specifică – iubire, durere, conflict – consecinţele pe care personajele le urmează au la baza acestora recunoaşterea şi rezolvarea păcatului. Acest aspect oferă romanului un iz străvechi, ce împarte orice faptă în bine sau rău.
De ce recomand Trestii în vânt?
Deşi, ca primă impresie, romanul nu a avut acel element aparte pe care îl căutăm deobicei în lecturile noastre, Trestii în vânt m-a impresionat cu această simplitate împovorâtoare ce caracterizează viaţa personajelor şi stilul lor de trai, cât şi alura pe care scriitoarea o dă acestei simplităţi, prin coloristica metaforelor, plină de magie, conturând parcă o lume magică. Recomand romanul pentru abilitatea scriitoarei de a reda diverse stări, de la suferinţă la dragoste şi compasiune, ce ne oferă o lecţie legitimă de înţelegere a fragilităţii omeneşti.