La rascruce de vanturi de Emily Bronte

Sunt unele carti care, in ciuda timpului, raman in constiinta publicului cititor. Astazi, vom vorbi despre o astfel de carte, respectiv: La rascruce de vanturi de Emily Bronte. Generatii intregi au auzit de titlul acestui celebru roman.Si multi au vrut sa ii afle povestea. Tocmai de aceea, astazi, vom discuta despre acest popular roman.

Explozie de emoții și trăiri. Una dintre cele mai expresive, intense și fidel povestite acțiuni o găsim în romanul lui Emily Brönte, La răscruce de vânturi. Povestea în poveste, îmbinarea unui timp trecut cu cel prezent și continuarea în viitor, povestea a două  generații care te transpun într-o altă epocă, cu tipologii de personaje foarte clar definite. Daca deja nu mai aveti rabdare si vreti sa cumparati cartea la un pret bun, apasati butonul de mai jos.

La rascruce de vanturi de Emily Bronte

Ce se intampla in La rascruce de vanturi de Emily Bronte?

Chriașul, d-l Lockwood, care este și unul dintre povestitori, ursuzul servitor Joseph, care își menține caracterul neschimbat și asistă la acțiune tacit, Nelly- servitoare, bonă, prietenă și fidela povestitoare a acțiunii, care crește alături de personajele principale și nu în ultimul rând cele două cupluri care completează această poveste: vulcanicul Heathcliff și răsfățata Catherine și cei care le vor continua povestea de dragoste Cathy și Hareton.

Magnetul acestui roman îl constituie, cu certitudine, povestea de dragoste obsesivă, bolnăvicioasă, dar în același timp nemaiîntâlnită dintre Catherine și Heathcliff, îmbinată cu dorința de răzbunare, violența și diferența dintre lumi și caractere.  O domnișoară și un orfan, o răsfățată și un ursuz procopsit de soartă, doi oameni mult prea diferiți și care totuși se aseamănă atât de mult. Acțiunea petrecută la cele două moșii, dintre care una este numită Wuthering Heights, iar cealaltă Thrushcross Grange este marcată de intrigi, de războiul dintre Heathcliff și familia Linton, dar și de poveștile care se înnoadă între membrii celor două familii.

La rascruce de vanturi Heatcliff devine un adevarat personaj principal

Heathcliff acaparează cu siguranță atenția tuturor cititorilor, un personaj simplu în existența sa terestră, dar atât de complex și complicat în trăirile sale interioare. Iubirea care i-o poartă lui Catherine provoacă în el o luptă  permanentă între caracterul său agresiv, incult și liber și omul care ar dori să devină pentru ea. Catherine, pe de altă parte este ființa sensibilă și răsfățată care își riscă statutul și viitorul pentru iubirea vieții ei, însă în momentul când Heathcliff pleacă se căsătorește din conveniență ajungând în cele din urmă la o nebunie frumoasă, născută din lipsa celui care i-a furat și ultimul strop de luciditate.

De ce e asa palpitant romanul La rascruce de vanturi?

Ceea ce face povestea atât de captivantă este acest paradox din povestea lor: din cauza imensității de sentimente care dăinuie între ei încă de când erau copii nu pot trăi unul lângă celălalt – iar despărțiți înnebunesc, la propriu. Momentele culminante ale acțiunii sunt numeroase, întreaga carte te ține cu sufletul la gură, iar unul dintre ele  îl constituie moartea lui Catherine când o aduce pe lume pe Cathy, reacția bulversantă a lui Heathcliff și momentele de nebunie care survin după plecarea ei. Nimic nu e plictisitor. Totul e paradoxal in paginile romanului, ceea ce il face sa fie o lectura palpitanta.

A 2-a intalnire a vanturilor lui Bronte

A doua parte a cărții, în care Cathy duce mai departe frumusețea mamei sale este alcătuită din mai puține momente agresive și totuși la fel de captivantă. Personajul negativ-pozitiv, Heathcliff își duce mai departe nebunia, în timp ce între Cathy și Hareton, cei doi copii rămân să ducă mai departe povestea de iubire. Va egala iubirea celor dintâi? Niciodată. Sa va dau si citatul favorit din aceasta carte:

Catherine Earnshaw, fie să nu ai odihnă câtă vreme trăiesc. Spui că te-am ucis; atunci bântuieste-mă. Victimele îşi bântuie ucigaşii. Cred, ştiu că fantomele rătăcesc pe pământ. Fii cu mine întotdeauna, ia orice formă, înnebuneşte-mă. Numai nu mă părăsi în abis, unde nu te pot găsi! Ah, Doamne! Este de nerostit! Nu pot trăi fără viaţa mea! Nu pot trăi fără sufletul meu!

 

La rascruce de vanturi de Emily Bronte – concluzii

La rascruce de vanturi de Emily Bronte este fara doar si poate o carte speciala. E  carte în care accentul este pus pe psihologia personajelor combinată cu reacțiile lor la diferite situații. Apoi intervin trăirile care îi schimbă și îi transformă în timp. La toate acestea se adauga și acțiunea neobișnuită marcată de numeroase momente agresive și intense. Aceasta este La răscruce de vânturi, mult mai mult decat povestea unei simple iubiri.

Cine a fost Emily Bronte?

Emily Bronte

Ne-am gandit sa va facem o mica surpriza la final de articol. Suntem de parere ca trebuie sa stiti cine este sau mai bine spus cine a fost autorea Rascrucii vanturilor. A dat omenirii o capodopera despre care se mai vorbeste pana si in zilele noastre. Nu e lucru usor…Tocmai de aceea, haideti sa va imbogatim putin cunostiintele generale despre aceasta faimoasa autoare.

Ne gandeam acum ca La rascruce de vanturi poate fi considerat si cantecul de lebada al lui Emily Bronte. De ce? Ei bine, trebuie sa aflati de la noi ca acesta este unicul ei roman. Inceputul si sfarsitul carierei sale literare. Asadar, daca v-a placut La rascruce de vanturi de Emily Bronte si vreti sa mai cititi si alte carti ale autoarei, nu veti putea. Tocmai de aceea, bucurativa de actiunea, povestea si personajele din Rascruce. E singura data cand veti putea fi martori la stilul inconfundabil de scris al autoarei Emily Bronte. Asa ca, bucurati-va de fiecare pagina din acest roman.

In 2018, se fac 200 de ani de la nasterea acestuia, iar cei care au vrut sa ii aduca un omagiu scriitoarei au fost si sunt multi. De exemplu, Kate Bush a vrut neaparat sa ii faca un omagiu scriitoarei, dupa cum putem afla din acest articol de pe RomaniaLibera.Ro. De asemenea, AgerPress a publicat tot anul acesta un articol dedicat scriitoarei, semn ca desi a trecut atat de mult timp, cititorii nu au uitat-o absolut deloc pe autoarea Rascrucii de vanturi, Emily Bronte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *