🙀 Carrie de Stephen King

Stephen King a avut un noroc grozav cu Carrie. Insa, putin lipsea si poate ca astazi milioanele de cititori din lumea intreaga nu s-ar mai fi putut bucura de romanele lui. De ce? Pai, Carrie de Stephen King aduce cu sine o poveste interesanta.

E primul manuscris al lui King si cel care practic a inceput totul. Poate nu multi dintre cititorii nostri sunt la curent cu trecutul regelui. Nu-i niciun fel de problema. Va vom spune noi ce s-a intamplat. Inainte de a deveni unul dintre cei mai bogați scriitori, King n-a dus-o prea bine cu banii. A fost profesor de limba engleza si abia isi putea duce existenta de pe o zi pe alta. A locuit într-o rulotă, a lucrat într-o spălătorie și a avut grave probleme cu alcoolul.

Carrie de Stephen King

 

Povestea lui Carrie – primul manuscris al lui Stephen King

Într-o perioadă plină de lipsuri, a început să scrie Carrie, roman abandonat în coșul de gunoi din cauza incertitudinii atât de specifică artiștilor. Din fericire, manuscrisul este descoperit de soția sa, care îl convinge să-și ducă cartea la capăt. Carrie îi aduce celebritatea, reprezentând doar începutul unei cariere impresionate în literatura americană.

Îngrozitoare (nu, e mai mult de atât) zguduitoare (pun senzația avută pe seama sensibilității mele exagerate, deci nu tocmai)  – acesta este adjectivul care descrie cu aproximativă exactitate această carte. Stephen King a realizat personaje care sperie. Acest lucru e un fapt. Totusi, ele nu sunt ingrozitoare prin aparenta, ci prin caracterul uman și întâmplări demne de filmele horror, dar care reprezintă doar vârful iceberg-ului.

Personajul Carrie din romanul cu titlu omonim

„A luat-o spre oraș. Dom’le arăta groaznic. Avea pe ea un soi de rochie de petrecere, ce mai rămăsese din ea, și era udă toată de la hidrantul ăla și plină de sânge. Arăta de parcă tocmai se furișase afară dintr-un accident de mașină. Da’ rânjea. În viața mea n-am mai văzut așa un rânjet. Era ca un cap de mort. Și-și tot privea mâinile și le freca de rochie, încercând să le șteargă de sânge și zicându-și că n-o să scape de el în veci și cum o să verse șiroaie de sânge peste tot orașul și-o să-i facă să plătească.”

Carrie este tipul adolescentei veșnic ironizată și respinsă. Altfel spus, e oaia neagra. Persoana care nu se poate integra in niciun grup din liceu. De ce? Pentru ca nu face parte din grupa  adolescenților tipici care își aleg prietenii în funcție de popularitate, aspect fizic și poziție socială. Insa acestea nu sunt singurele lucruri pe care biata fata trebuie sa le suporte. Carrie se confruntă aproape zilnic și cu fanatismul religios al mamei. Femeia are o strictețe de nezdruncinat, extrem de violentă cu fiică-sa și chiar cu propria persoană.

Daca o superi pe Carrie a lui King, te asteapta probleme

În momentele de maximă tensiune, Carrie își flexează mintea și astfel reușește să facă ceea ce puterea fizică nu i-ar permite. Controlează obiecte, corpurile oamenilor, dar cu toate acestea nu puterea îi aduce satisfacșie ci momentele în care nu este nevoită să o folosească.

Unii ar piutea spune ca elementul horror al romanului e faptul ca exista puterni supranaturale. Sau abilitati pe care o persoana normala nu le are. Nimic mai gresit. Poate cel mai inspaimantator lucru la personajele din Carrie de Stephen King e altul. Ghiciti care? Nu? Ok. Noi spunem ca proportia uriasa in care personajele se aseamana cu oamenii reali e infricosatoare. Sunt lipsite de empatie, interesate doar de binele propriu, amuzate de orice situație jenantă ce nu le implică. Singurele personaje care nu se încadrează în categoria descrisă sfârșesc ca fiind victimele celorlalți.

Stephen King e, fara doar si poate, un maestru al naratiunii

În carte mai sunt inserate paragrafe provenind din articole ce tratau cazul Carrie White. Acestea provoacă suspansul fiindcă sugerează în mică măsură întâmplările ce urmează. Curiozitatea te însoțește de la prima până la ultima pagină, Carrie de Stephen King nefiind o carte pe care să o poți lăsa cu ușurință din mână. Si daca mai ai de gand sa citesti vreo carte de-a lui King dupa aceasta, te avertizam. La fel se va intampla. Nu vei putea sa te concentrezi la altceva. Vei vrea sa vezi cum se termina povestea personajelor.

Stephen King și-a început cariera cu o carte interesantă în care combină amuzamentul provocat de limbajul său cu episoadele terfiante. Carrie este batjocorită grotesc de catre toti colegii. Apoi, e bătută cu brutalitate de mamă din niste motive strict religioase. Altfel spus, nu isi gaseste doza de liniste nicaieri, fapt care o face sa innebuneasca.

Nu pot să nu atrag atenția și cu privire la stilul scriitorului, deși cei mai mulți dintre voi sunteți la curent cu obiceiul acestuia de a adăuga și cuvinte vulgare printre rânduri. Și totuși limbajul și scenele erotice cu caracter sexual susțin realismul, autenticitatea romanului. Asadar, nu trebuie sa ne ascundem dupa deget. Trebuie sa recunoastem ca si astfel de scene sunt bune si au rolul lor.

Carrie de Stephen King – concluzii

Romanul Carrie de Stephen King e usor de citit. Insa, nu si usor de uitat. Dupa terminarea lecturii, ceva iti ramane in minte. Poate un personaj, poate o scena. Cert este ca nu e una din acele carti care nu trec testul timpului.  O recomand pentru tot ceea ce transmite, pentru suspansul în care am citit-o. Indubitabil, o carte de nota zece.

Daca sunteti curiosi cum ar fi fost povestea lui Carrie daca ea ar fi fost barbat, stati linistiti. Va putem ajuta, dar poate nu in modul in care va asteptati. Stephen King n-a scris niciun roman in care sa dea de inteles ca personajul e asemanator cu Carrie. N-a facut nicio trimitere la asa ceva. Insa, daca sunteti fani ai regelui, probabil ati citit deja Blaze de Stephen King. Si daca ati facut-o, at vazut ca seamana. Astfel, Blaze poate fi un Carrie masculin.

Daca voi credeti altceva, sunteti liberi sa ne spuneti pe Facebook. Totodatam daca vreti sa stiti cand publicam noi recenzii de carti, atunci un Like n-ar strica.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *