In mintea comisarului de Teodora Matei

In mintea comisarului de Teodora Matei

Hai ca prea am ctiti numai carti de dragoste in ultima perioada. Eu spun ca e timpul si pentru ceva putin mai antrenanant. Daca si voi sunteti de aceeasi parere, atunci va propun sa discutam despre In mintea comisarului de Teodora Matei. Da, inca un roman al unui autor roman. Bine, in cazul acesta e vorba de o autoare, dar sigur ati prins ideea. Revenind la subiectul articolului, haideti sa vedem care e treaba.

Ce se intampla In mintea comisarului de Teodora Matei?

In mintea comisarului de Teodora Matei

Teodora Matei scrie un policier contemporan, iar comisarul său Iordan – când Anton, când Toni – pendulează între imaginea de James Bond a inspectorului -șef Matache și rolul principal de familist în care îl văd apropiații săi. Ca în orice veritabil policier, introducerea oferă indicii importante, așa că nu este de trecut ușor peste ea. De remarcat ușoara pendulare între viața reală și imaginarul fiecăruia, o strategie în care Teodora dovedește măiestrie, una dobândită  din scrierile de ficțiune.

O ciorba de genuri in romanul Teodorei Matei

După genul fantasy (dintre scrierile sale am mai citit Stăpânul castelului), Teodora Matei abordează și genul crime/thriller, și-i iese o poveste cu tentă locală, plauzibilă. Nimic nou – am putea spune – din moment ce crime-ul românesc a fost întotdeauna mixat cu metaforic si fantastic, datorită proximității balcanilor, dar mixul Teodorei Matei este unul foarte personal.

Un roman realist sau un roman fantastic?

Toată această glisare de gen pare a fi mai mult dinspre fantastic spre real, decât dinspre fantasy spre mistery/crime. Vieții de zi cu zi a comisarului său i se intercalează 4 povestiri din trecut, strecurate printre cele 5 capitole din prezent, sub pretextul recuperării memoriei afectate de un accident auto. Mai mult decât o provocare pentru cititor (descifrarea unei enigme) romanul este o provocare pentru autoare: aceea de a scrie un nou roman din perspectiva unui narator masculin.

In mintea comisarului de Teodora Matei – concluzii

Îi iese și de data asta, deși autoarea recunoaște undeva în paginile cărții că poate recunoaște oricând o proză feminină, de cea ieșită dintr-un condei masculin. Meritul scriiturii Teodorei Matei este cursivitatea, fluența – romanul său citindu-se pe nerăsuflate. În ultima vreme autoarea a fost foarte prolifică (a publicat două trei cărți/an, peste frecvența majorității scriitorilor contemporani), ceea ce nu este doar un semn al recunoașterii sale de către editori, ci și al atingerii unei maturități artistice.

Cine este Teodora Matei?
Teodora Matei

Bun, si acum ca am vorbit despre romanul in sine, haideti sa va spunem cate ceva si despre autoare, ca asa e frumos. Cine stie? Poate ca multora dintre dumneavoastra le-a placut romanul si vor sa afle mai multe. Vor sa stie mai multe, de exemplu ce carti a mai scos Teodora Matei.

Incepem prin a va spune ca autoarea e destul de activa si in mediul online. Pe langa romanele la care lucreaza, Teodora Matei are si un blog in cadrul editurii Tritonic. Aici, ea publica diverse recenzii ale cartilor pe care le citeste. Se pare ca in fiecare luna, vorbeste despre cartile citite, intr-un articol ce contine luna respectiva in titlu. Pe langa acest blog, se pare ca doamnei Matei ii surade sa scrie si in alte numeroase publicatii online. De exemplu, se pare ca este o autoare si la HelionSF.

Pe langa blog, pe Teodora Matei o puteti gasi si pe profilul ei de Facebook. Aici, puteti sa stiti tot timpul ce mai face autoarea si ce carti noi are in pregatire. A, si daca tot suntem la capitolul Facebook, sa stiti ca si noi avem o pagina unde ne puteti gasi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *