Scoala zeilor de Stefano Elio D Anna

🔱 Scoala zeilor de Stefano Elio D῾Anna

Scoala zeilor de Stefano Elio D῾Anna este o carte de fictiune pe care nu aș fi ales-o niciodată singură și pe care, chiar mânată de încrederea față de persoana care mi-a recomandat-o, am fost la un pas de a o abandona de mai multe ori. Prima dată chiar foarte de pe la început; sub năvala unui amestec de stupefacție cu dezgust și indignare. Curiozitatea însă a biruit de fiecare dată.

Scoala zeilor de Stefano Elio D Anna
Scoala zeilor de Stefano Elio D Anna

Ce se intampla in Scoala zeilor de Stefano Elio D῾Anna?

Avem de-a face cu o carte groasa, stufoasa, avand copera plastica si avundand de niste influente de marketing actual. Aici ne referim la titlurile impozante, logo-urile folosite, culorile, luciul, dar si sinopsisul. Fiind o adevarata somitate in domeniul economic, autorul stie ce trebuie sa adauge pentru a maximiza numarul de carti vandute.

Stefano Elio D῾Anna s-a nascut la 3 septembrie „946 in Napoli. El a făcut muzică înainte de a se dedica domeniului economic. În 1994 fondează European School of Economics – o școală privată a afacerilor, care a dezvoltat centre în mai multe țări printre care SUA.

Scriitor și conferențiar, deținător al unei diplome în sociologie, își împarte timpul între Londra, New York și Roma. Cea mai cunoscută carte a sa este Școala Zeilor (2002), devenit best-seller și tradus în mai multe limbi.

Dacă supunem discuției oportunitatea și actualitatea subiectului, verdictul este negreșit favorabil. In societatea actuala, trupul pare sa ia locul sufletului. Tot ce e in interior, pare sa piarda teren, sa ramana rigid. Si pentru a ajunge din nou la zi, se apuca sa caute răspunsuri în religii, vârfuri de munte sau cărți psihologice.

Ce transmite Scoala zeilor de Stefano Elio D῾Anna?

MESAJ –  în primul rând. Unul principal, puternic, pe care, dacă aveți ceva spirit de observație îl veți identifica destul de rapid. Acesta este reluat în zone multiple și însoțit de alte câteva mesaje secundare. Este o carte cu învățăminte, deci. O carte psihologică, pusă în scena unui destin. Beletristică și psihologie.

Personajul principal este un manager de multinațională italian stabilit în New York.

Pornit în una din zile să ia de la aeroport un vechi prieten are parte de întâlnirea care-i va schimba definitiv percepția asupra vieții; tot ce avea sau credea că știe vor deveni nisipuri mișcătoare. Are de ales între a lupta pentru a ieși din hăul căscat, sau a se lăsa doborât.

Italia, Kuweit, Shanghai, Londra sunt zone în care ajunge, purtat de alegeri sau împins de o forță mai puternică decât el. Unde il va duce aceasta forta? Si, mai presus de toate, ce fel de forta e? E o forta benefica sau o forta malefica cea care il conduce pe personaj?

De fapt, cum poate fi întâmpinat un astfel de text? Este ceva din el real sau realizabil?

Oricum ar fi, dacă propune elevarea sinelui interior, fără a influența negativ orice ființă, atunci măcar acest lucru merită reținut şi apreciat. Iar în acest punct, deși se dorește a fi echidistant față de religii, concentrează ceva din ele: acea parte bună, valoroasă, a religiilor, anume dragostea, respectul, lipsa prejudecăților și a etichetelor.

În multe zone cutezanța autorului  din Scoala zeilor de Stefano Elio D῾Anna impinge limitele mai mult decât poate suporta percepția, stârnind consternare și chiar dezgust cu unele afirmații.

Umana noastra minte nu va fi niciodata capabilă să accepte un fapt simplu. Neplăcerile, dar si tragediile celor pe care ii consideram dragi sunt altceva. Ele reprezinta examene picate ale sinelui. Mama, fiul, soția sau un prieten a suferit X accident sau boală pentru că tu nu ai înțeles ce era de înțeles din viața ta.

Poate individul sa asimileze o astfel de forta?

E greu pentru individ sa poata asimila ipoteza unei astfel de forțe. Pentru a o face, ar trebui să pornească într-o echilibristică dezolantă pe un fir subțire care desparte resemnarea de trufie. Dacă el are puterea de  a-și scrie și decide în orice moment destinul, atunci de ce ar mai avea nevoie de lume și efemeritățile ei?

Sigur multi cititori vor avea tentatia de a nu finaliza cartea, alegand sa o arunce cat colo. Sincer, undeva pe la inceputul cartii si eu eram tentata sa fac fix acelasi lucru. Dacă am regretat că nu am făcut-o? Nu. Pentru că dincolo de varietatea de senzații și trăiri contradictorii, sunt destule elemente care o fac o lectură utilă.

Nu îi putem nega autorului nici inteligența, nici cunoștințele în economie și sociologie. Putem doar sa intelegem tot ceea ce el ne comunica in Scoala zeilor de Stefano Elio D῾Anna.

Plasticitatea frazelor

De asemenea, unul dintre atributele lăudabile pe care le-aș aminti este plasticitatea frazelor; fie că povestește sau descrie, că livrează mesajele sau le reia / întărește pe cele deja formulate, metoda este artisticul. Poate de aceea o carte în conținut și în esența psihologică nu obosește. Limbajul nu devine decât sporadic greoi sau abstract.

Apare şi metoda multor scriitori, de a împrumuta personajelor elemente fizice evidente  cu ale autorului, cernând magie peste detaliile morale și evenimente; cât este realitate, și cât ficțiune?

Lucruri care nu mi-au placut in Scoala zeilor de Stefano Elio D῾Anna

Au fost si anumite detalii care nu mi-au placut in mod deosebit. Dintre ele, pot enumera urmatoarele:

senzația de întindere forțată a textului – anumite zone par să fie doar reluări ale unora dezvoltate anterior;

fraze şi formulări emfatice, începând chiar de la Maestru interior„Această carte este pentru totdeauna”;

Călătoria inimii, unele zone in care frazele par să construiască idei contradictorii.

Nu uitati, toate acestea sunt defecte pe care le-am gasit eu. Altfel spus, nu sunt defecte general valabile, ci doar lucruri care nu imi plac mie, personal. Asa ca nu trebuie neaparat sa va luati dupa ele sau sa le luati ca atare. Poate voua vi se vor parea lucruri normale, chiar fascinante. Pe scurt, elemente bune pentru lectura per total. Si acum ca am lamurit si acest aspect, haideti sa ajungem si la ultima parte a articolului.

Scoala zeilor de STEFANO ELIO D῾ANNA – concluzii

Daca vreti sa cititi idei noi, care posibil sa va schimbe perspectiva, cititi-o. Daca nu, tot va recomandam sa o cititi. De ce? Pentru ca intotdeauna e bine sa fi pus in tema cu noile viziuni, pentru a vedea daca ti se potrivesc sau nu.

Bonus la Scoala zeilor de Stefano Elio D῾Anna

Daca inca nu sunteti 100% siguri in ceea ce priveste cartea, stati linistiti. E un lucru normal. Poate stilul pe care l-am abordat in articol nu v-a placut. Si ideile n-au fost scrise bine. Sau poate ca subiectul cartii nu va suna atat de bine la prima citite. Sau, din contra, va suna bine, dar parca nu stiti sigur daca trebuie sa o luati sau nu. Ei bine, ne-am gandit la dvs. si am cautat pe YouTube un video legat de carte. Si am gasit! Vi-l lasam mai jos. In el, se vorbeste despre carte, despre ce se poate invata si altele.
Sursa: Iulian Novac pe YouTube

Se pare ca aceasta carte naste discutii aprinse, ceea ce e bine. Intotdeauna o carte despre care se vorbeste nu poate fi decat o carte buna. Ei bine, si tocmai pentru ca suntem adeptii discutiilor de calitate, va invitam sa ne spuneti ce parere aveti despre Scoala zeilor de Stefano Elio D῾Anna.

One Reply to “🔱 Scoala zeilor de Stefano Elio D῾Anna”

  1. Aceasta carte este pentru totdeauna ptr ca se afla in interiorul fiecarui individ si sa materializat ptr a aminti ca Omul este pentru totdeauna in aceasta clipa eterna . OMUL este nemuritor ca vrei sa crezi sau nu, chiar nu conteaza .Important este ca a aparut ptr a schimba viziunea Omului despre el si lumea sa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *