Sfasierea cerului de Ursula K Le Guin

lensa.ro

bookzone.ro

libris.ro

Suntem toti intr-o realitate pe care o percepem dupa niste legi. Ce-ar fi totusi daca aceasta realitate n-ar mai fi asa stricta? Daca nu ar mai exista sabloanele si regulile? Totul ar capata un suflu nou. Iar ceea ce astazi ni se pare imposibil, maine ar putea deveni banal. Cu acest gand in minte, va invitam sa vorbim despre Sfasierea cerului de Ursula K Le Guin.

Sfasierea cerului de Ursula K Le Guin

Cum ar fi dacă visele tale ar putea schimba ceea ce se întâmplă în realitate? Sună bine, chiar și în descrierea unei cărți, nu? Când am citit coperta cărții Sfâșierea cerului, semnată de scriitoarea americană de sf-uri Ursula K. Le Guin, am fost intrigat. De intalnit am tot intalnit în literatură tema aceasta universala  schimbării lumii. Insa, nu in contextul unor metode metafizice, visul sunând cu adevărat inedit. Tocmai de aceea, sunt de parere ca acest roman trebuie sa fie pus la loc de cinste pe lista de lectura. Intai pe lista de lecturi pe care vreti sa le cititi. Apoi, evident, pe lista de carti citite. Nu de alta, dar povestea e una buna si inedita.

Personajul principal din Sfasierea cerului de Ursula K Le Guin

Ursula K. Le Guin, aduce in prim plan un protagonist mediocru. Singura lui„calitate” este aceea ca are „vise eficiente”. George Orr, un locuitor obișnuit al Portland-ului, face abuz de medicamente pentru a-și înăbuși visele. Când se vede pus să aleagă între internarea într-un sanatoriu și vizitele regulate la un psiholog care să-l ajute să scape de dependența de barbiturice, Orr nu ezită. Ajunge să îi explice doctorului William Haber de ce încalcă legea pentru a-și suprima visele:

bookzone.ro

Haber crede povestea deplasată, iar psihicul pacientului – slab. Dar când îl conectează pe acesta la aparatul EEG pentru SEC (stimularea electronică a creierului) și devine martorul unui „vis eficient”, își schimbă părerea. Și planurile. Iar firul narativ al romanului Sfasierea cerului de Ursula K Le Guin începe să se depene.

George Orr – un personaj pozitiv sau un personaj negativ?

George Orr vrea să scape de „visele eficiente” deoarece le considera imorale. Totusi, Haber dorește să aprofundeze metoda de producere. De ce? Ei bine, el vede in aceste vise un imens potențial favorabil lumii întregi. Și începe să-l folosească pe Orr în beneficiul său „altruist”, servindu-i scenarii pe care acesta să le modifice în vis. Lucrurile totusi nu vor decurge lin in acest sens. Ursula K. Le Guin ne aduce în paginile cărții cu multe elemente extrase din medicină, psihologie și filosofie, „răsucind” narațiunea astfel încât să avem în mâini un science-fiction veritabil.

Fiecărei probleme pe care Haber o vrea rezolvată, George Orr găsește o soluție neașteptată, creatoare de alte probleme. De exemplu, pentru a elimina discriminarea, xenofobia și rasismul, Orr creează o rasă unică: omul cenușiu. Pentru a scăpa de războaiele din Orientul Mijlociu, Orr visează… extratereștri care poposesc pe Lună, împotriva cărora umanitatea își unește forțele (cu asta seamănă scenariul din Independence Day). Iar pentru a-i „da jos” pe extratereștrii de pe Lună, visul îi arată pe… Pământ.

Se pare ca acest personaj are un potential urias in a gasi solutii simple la cele mai complicate probleme cotidiene. Sigur, multi dintre voi vor spune ca avand puterea fictiunii la indemana, e usor sa gasesti solutii. Iar noi, probabil am fi de acord cu acestlucru. In orice caz, sa revenim la ce se intampla in Sfasierea cerului de Ursula K. Le Guin.

Cum scapa din capcana continuumurilor?

Ajutat de Orr reușește pana la urma să scape din aceasta adevarata„capcana” a continuumurilor pe care Haber îl pune să le creeze. Însă o face prea târziu, pentru că doctorul (nu, nu-i malefic) reușește să copieze tehnica și folosește Augmentorul el însuși pentru ceea ce înseamnă, în viziunea lui, o lume mai bună. Până când Sfâșierea cerului își spune cuvântul.

Dincolo de toate „briz-briz-urile” specifice cărților science-fiction, Ursula K. Le Guin ne întroduce într-o lume fantastic-plauzibilă. Pare o poveste scrisă asa cum trebuie. Te prinde și te lasă fără suflare cu fiecare pagină. Dupa noi, trebuie sa o cititi, chiar și daca nu sunteti fani declarati ai SF-ului. La cum e scrisa cartea, nu excludem posibilitatea de a deveni fani adevarati ai genului. Sau, cel putin al scriitoarei.

Suntem curiosi cum vi s-a parut Sfasierea cerului de Ursula K Le Guin. Ne puteti spune in sectiunea de comentarii. Ati schimba ceva la vreunul dintre personaje? Ati scoate unele actiuni ale celor prezenti in carte? A, si am uitat sa va spunem un amanunt. Dat fiind succesul urias pe care l-a avut cartea, au fost si adaptari. Adaptari ale povestii in industria de televiziune, dupa cum putem afla de pe pagina de Wikipedia a cartii. Prima adaptare, purtand numele original de The Lathe of Heaven a fost produsa in anii 80. Apoi, la peste doua decenii, a aparut si o continuare: Lathe of Heaven. Adaptarile au fost facute pentru posturi de televiziune diferite: PBS si A&E Network.

bookzone.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *