Porumbelul de Patrick Suskind

lensa.ro

bookzone.ro

libris.ro

Porumbelul de Patrick Suskind e genul acela de carte de fictiune care te pune efectiv pe ganduri. E plina de invataminte pe care cititorul le poate asimila cu usurinta. Totul depinde de el, daca le poate gasi si aplica. Insa, dupa articolul de astazi, e posibil sa le gaseasca usor.

Care e actiunea cartii Porumbelul de Patrick Suskind?

Porumbelul de Patrick Suskind

Depresia este rugina sufletului. În urma unor drame sociale personale, Jonathan Noel îşi pierde încrederea în societate. Raporturile sale cu fiinţele umane îngheaţă şi contactul cu ceilalţi îi provoacă oroare, astfel încât nu își doreşte decât o existenţă retrasă în micuța sa locuință din Paris, detestând orice expunere în public, până când îl va goni de acolo…un porumbel.

Micuţa garsonieră din Paris şi slujba sa banală de gardian la o bancă oarecare devin clopotul său de sticlă, cortina trasă peste societatea pe care o detestă din răsputeri, iar acest clopot de sticlă devine pentru el echivalentul paradisului.

bookzone.ro

Automatismele au parte de lucruri neasteptate in romanul lui Suskind

Lumea automatismelor sale mărunte şi precise este zguduită însă, într-o dimineaţă, de apariţia unui porumbel cenuşiu, care se aşază pe pragul locuinţei sale şi nu face nimic altceva decât să îl privească. Apariţia acestui porumbel stârneşte în Jonathan groaza, terifierea, panica. Nu va avea un simplu atac de ornitofobie ci respiraţia i se taie, pulsul îi creşte şi, aproape aflat în pragul infarctului, decide să îşi părăsească pentru totdeauna cămăruţa, fugind de terifianta creatură.

Semnificatia titlului romanului Porumbelul de Patrick Suskind

Dacă în simbolistica iudeo-creştină porumbelul este alb şi simbolizează Duhul Sfânt, iar în simbolistica păgână porumbelul, tot alb, semnifică dragostea și intimitatea, la Süskind porumbelul cenușiu semnifică ameninţarea, intruziunea, exteriorul, societatea, socializarea. Dorinţa intensă a protagonistului nostru de a părăsi cămăruţa în faţa căreia se află pericolul iminent este dorinţa subtilă, umană, de a fugi de sinele cel artificial construit.

Şi, ca orice lucru artificial construit, poate fi, iată, atât de uşor zdruncinat. Un microroman scurt și amuzant pe care îl vei citi în câteva ceasuri, dar care te va îndemna sa scotocești puțin prin cotloanele eventualului tău clopot de sticlă, dacă ai vreunul. Si dupa ce vei incepe cautarile, vei vedea ca nu te mai poti opri. Vei cauta neincetat acel clopot de sticla, despre care realizezi ca ai atata nevoie. Nu neaparat de el, ci de ceea ce contine. Insa, adevarata adentura livreasca va incepe in momentul in care iti vei da seama de un singur lucru. Care e acela? Ei bine, hai sa va spunem: gasirea clopotului de sticla reprezinta doar inceputul.

A, si daca tot vorbim de clopote, si mai ales de cele din sticla, aflati ca a recenzat recent un roman de Sylvia Plath ce poarta acelasi titlu. Dupa ce terminati de citit Porumbelul de Patrick Suskind, va recomandam sa il cititi si pe acesta. Suntem de parere ca va va placea.

Cine este Patrick Suskind?

Patrick Suskind s-a nascut la data de 26 martie 1949 la Bavaria. Ajunge sa fie cunoscut prin prima ingeniozitatii romanelor sale. Putem enumera: Parfumul, Porumbelul, dar si Despre iubire si moarte si Contrabasul. In ciuda succesului sau, autorul alege sa nu aiba aparitii dese.

 

bookzone.ro

One Reply to “Porumbelul de Patrick Suskind”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *