Hotul de carti de Markus Zusak isi dezvaluie secretele

Hotul de carti de Markus Zusak este una dintre cele mai geniale cărți pe care le-am citit. Rânduri care împletesc povestea unuia dintre cele mai tragice evenimente ale lumii, Holocaustul, cu viața unei fetițe rămasă orfană, după ce tatăl său este închis. Povestea unei vieți spusă de nimeni alta decât Moartea. Un narator ciudat, amuzant chiar, care din mulțimea de suflete pe care le acaparează în această perioadă sinistră, o remarcă pe Liesel Meminger. Numele poate nu va spune prea multe.

Totusi, haideti sa va dam un spoiler: ea va deveni un personaj acaparant. E o fetiță a cărei viață devine interesantă după ce găsește o carte la mormântul fratelui său. Moment marcant pentru ea în condițiile în care în perioada respectivă cărțile erau arse și distruse. Si de aici incolo incepe o poveste super. Una dintre povestile acelea care nu te lasa in pace. Stiti voi, una din alea pe care daca nu le termini cat mai repede, parca nu te simti bine. Si nu pentru ca n-ar fi interesante. Departe de noi gandul acesta.

Hotul de carti de Markus Zusak

Ce se intampla in Hotul de carti de Markus Zusak?

Câteodată, sosesc prea devreme. Mă grăbesc şi unii oameni se agaţă de viaţă mai mult decât era de aşteptat.

Tatăl său adoptiv o învață să citească și astfel începe pasiunea fetiței pentru cărți și uimirea Morții când urmărește evoluția trăirilor acestui omuleț. Sentimentele se accentueaza. Trairile devin din ce in ce mai intense. Si pana la urma, simplul hobby devine ceva mult mai mare si poate si mai periculos. Pasiunea devine cu timpul obsesie. Astfel, Liesel nu mai poate respira fără cărți. Pur si simplu nu se simte bine daca nu citeste. Ziua nu poate fi buna daca nu isi inunda creierul cu noi insiruiri de cuvinte de pe pagini alese.

Tocmai din cauza aceasta incepe sa fure de peste tot de unde are ocazia. Scapa de haina bunului simt si isi pune paltonul supravietuirii. Da, pentru ea a avea carti inseamna a supravietui. Pentru ea nu mai conteaza etica sau moralitatea. Tot ceea ce vrea e sa aiba carti, cat mai multe. Toate cartile trebuie sa fie ale ei, fara exceptie.

Ura unei mame vitrege pentru fata ei

Ura pe care mama ei vitregă i-o poartă, prietenia cu evreul ascuns la ei în pivniță, pasiunea pentru lectură care o împarte cu prietenul ei Max, furatul de cărți dar și escapadele din bombele aruncate zilnic la ea pe stradă sunt toate povestite de către Moarte. Se foloseste un limbaj aparte, care te transferă de la o stare de tristețe la un zâmbet în colțul gurii în mai puțin de o secundă. Ca o paranteza, acest lucru denota o scriitura buna. Cineva care te poate face sa plangi si apoi sa razi aproape instantaneu doar prin niste cuvinte ce nu au legatura cu tine e un adevarat scriitor.

Mesajul neobișnuit de pozitiv transmis în această perioadă tragică reprezintă un adevărat  magnet pentru cititori. Acest hoț de cărți care învinge prin puterea cititului pierderea familiei, maltratările, crimele din timpul Holocaustului, coșmarurile reușește să uimească și vestita Moarte, care o însoțește fidel până la sfârșit. E fascinant cum personajul poate accede la o treapta superioara numai si numai datorita cititului de carti.

Unde il putem gasi Markus Zusak, autorul Hotului de carti?

Deoarece suntem intr-o era a vitezei si a retelelor sociale, va dam un pont. Sigur, dar sigur, puteti sa-l gasiti pe vreun astfel de site. La o scurta cautare pe Google, am aflat ca are o pagina de Facebook, pe care posteaza des. Asadar, daca vreti sa vedeti ce mai face, puteti sa ii dati un Like.

A, apropo…daca nu sunteti adeptii retelei albastre, puteti sa-l gasiti pe autor si pe profilul lui Instagram. E o chestie de gust. Din cate se pare, autorul posteaza pe ambele retele. Deci indiferent de cea pe care o preferati, veti putea vedea cu ce se mai ocupa. Si, de ce nu, veti putea sti ce carte noua lanseaza.

 

Hotul de carti de Markus Zusak – concluzii

Putem spune ca avem de-a face cu o carte speciala. Nu e nicidecum una de duzina. Stiti dumneavoastra, una din aceea cu o poveste pe care o uitam rapid. In cadrul cartii Hotul de carti de Markus Zusak, personajele sunt altfel. Ele te fac sa vrei sa le stii povestea. Si apoi sa nu mai vrei sa le parasesti. Sa ai o dorinta arzanda si crescanda sa fii parte la tot ceea ce se intampla. Astfel, vei vrea sa dai cat mai repede paginile spre stanga, pentru a afla ce se intampla cu ele. Si vei trai un paradox: desi vei vrea sa afli cum li se termina povestea, vei vrea si sa stai cat mai mult cu ochii in ceea ce li se intampla. Insa, pana la urma, va trebui sa ajungi si la ultima pagina a acestor personaje din Hotul de carti de Markus Zusak.

O carte de fictiune care acaparează, un povestitor ieșit din tipare și un personaj principal a cărui poveste te marchează și transformă oamenii obișnuiți în adevărați eroi. Nu există o notă suficient de mare pentru această carte. Si nici macar nu trebuie sa ma credeti pe cuvant. Nu, nici pe departe. Puteti face altceva, in schimb. Citiți-o și o să îmi dați dreptate. E unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face, in calitatea dumneavoastra de cititor sau cititoare. A, si daca v-a placut, puteti intotdeauna sa le spuneti si altora.

Unde ne puteti gasi?

Daca tot am deschis subiectul cu gasitul si v-am spus mai sus unde il puteti gasi pe markus Zusak, haideti sa va spunem si unde ne puteti gasi pe noi. Suntem prieteni cu retelele sociale. Doar ca…fiind la inceput, nu avem cont pe toate. Daca aveti ceva de adaugat, ne puteti gasi pe pagina de Facebook. De obicei, acolo puteti afla daca postam vreo recenzie noua. Insa, daca nu sunteti adepti ai acestei retele sociale, sa stiti ca puteti proceda si altfel. Puteti pur si simplu sa verificati in fiecare zi si sa vedeti daca am postat articol nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *