Lolita de Vladimir Nabokov

Exista anumite carti pe care nu le citesc doar cateva persoane. Publicul lor se poate raporta la generatii intregi. In articolul de astazi, avem ca subiect una dintre aceste carti. O lucrare care inca e ceruta si citita de o gramada de lume. Sa nu uitam ca a fost scrisa cu mult timp in urma. Pentru multi dintre cititorii actuali, sa te gandesti ca citesti o carte mai in varsta decat tine poate fi un lucru tare interesant. Hai ca ne-am luat cu altele si am uitat sa va spunem despre ce carte vom vorbi: Lolita de Vladimir Nabokov. Da, stim ca ati auzit de ea. E practic imposibil sa nu fi auzit. E una dintre cele mai faimoase carti de dragoste din toate timpurile.

Ce se intampla in Lolita de Vladimit Nabokov?

Lolita de Vladimir Nabokov

 

O poveste impresionantă, a unei relații damnate de către societate, în care obsesia se împletește cu iubirea. Lolita, un personaj zugrăvit pentru cititori ca o zeiță. Ea e luata ca un ideal de frumusețe și puritate, văzută prin ochii celui care avea să îi fie amant, protector, și răpitor. Poate iubirea vieții ei?

Nu vom afla niciodată. Întreg romanul este înecat în misterul acestei fete, de care se îndrăgostește soțul mamei ei, omul având  o obsesie pentru fetițe, numindu-le nimfete. Într-o zi însă o întâlnește pe ea, care e diferită de toate celelalte.

Lolita introduce cititorii intr-o lume noua

Prin acest roman Vladimir Nabokov introduce cititorul într-o lume diferită, sensibilă, care nu este întâlnită în viața de zi cu zi. Humbert, personajul din punctul de vedere al căruia este scrisă povestea, se căsătorește cu mama Lolitei doar pentru a fi aproape de fetița care naște în el o obsesie morbidă. O urmărește în fiecare zi, o descrie, o povestește, o zugrăvește în mii de feluri, o trăiește cu toată pasiunea interzisă care poate fi cuprinsă într-un om.

Doresc enorm ca lumea să afle cât de mult am iubit-o pe Lolita mea, pe această Lolita, palidă și profanată, purtând în pântec rodul altuia, dar având încă ochii cenușii, migdalați, genele ca funinginea, părul castaniu; care încă mai era Carmencita mea; (..) 

Toate acestea până într-o zi când rămân ei singuri, mama fetiței moare, iar acolo începe călătoria vieții lor. Din oraș, în oraș, din țară în țară Humbert și Lolita, tatăl și fetița în ochii lumii. Sunt amantul și amanta, protectorul și răsfățata, victima și călăul, toate aceste tipologii se întâlnesc în două personaje. Deși interzisă la început și refuzată de editori din cauza temei pe care o tratează, cartea Lolita a devenit un roman clasic al secolului XX. A devenit un roman discutat, scandalos, care atrage ca un magnet încă de la prima răsfoire.

Lolita de Vladimir Nabokov – concluzii

Sfârșitul povestirii ne surprinde cu scena întâlnirii celor doi după mulți ani. Atunci Humbert o regăsește total schimbată și ajunge la o concluzie. Se gandeste ca sentimentele lui profunde nu erau doar pentru Lolita, fetița de 12 ani. In realitate, erau pentru Lolita de atunci si pentru Lolita din prezent. Insa si pentru cea care avea să fie Lolita pentru totdeauna, indiferent de vârstă.

Dupa ce veti citi Lolita de Vladimir Nabokov, veti avea o alta perspectiva asupra iubirii. Tocmai de aceea, va recomandam sa va rupeti cateva ore din timpul dumneavoastra pretios si sa o cititi. Apoi, va asteptam la comentarii pe Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *