Măcelăria Kennedy de Radu Țuculescu

lensa.ro

bookzone.ro

libris.ro

Azi nu e despre orice fel de roman. Măcelăria Kennedy de Radu Țuculescu despre care vom vorbi in continuare e altfel. Iată cel mai bun roman citit de mine în acest an. Desfasurarea fabuloasă se întinde în perioada weekendului premergător deschiderii obiectivului din titlu. E vorba despre o măcelărie cu ștaif. Ea se afla în mica localitate Luna de Jos „peste care aerul coboară ca un clopot invizibil”. Dedicat surorii sale, profesoara Cristina Aszalos din Reghin, al zecelea roman al lui Radu Țuculescu este burlesc până la un punct. El contine personaje pe care autorul declară că „le iubește nedisimulat”. Si daca veti cumpara si dumneavoastra cartea si o veti citi, veti vedea exact de ce spune autorul acest lucru. In final, e posibil sa va placa foarte, foarte mult toate personajele ce apar in aceasta carte de fictiune.

Măcelăria Kennedy de Radu Țuculescu

Ce se intampla in Măcelăria Kennedy de Radu Țuculescu?

Dramaturgul, traducătorul, omul de presă și regizorul de teatru clujean (născut la Târgu Mureș) nu scrie Măcelăria Kennedy – sau despre efectele tandre ale încălzirii globale doar din perspectiva personajului principal Flavius Kasian, care visează cu ochii deschiși apocalipsa ori raiul măcelarilor: deschiderea propriei locații, la parterul propriei sale case. O lume bogată observă și populează în același timp micro- și macrouniversul plămădit de Țuculescu. În universul local, vecin marelui oraș „cu multiple posibilități” (Clujul), deschiderea Măcelăriei Kennedy se anunță un festin împărătesc. Unul din care poate gusta oricine: mai abitir decât lunaticele sale personaje, se vor înfrupta cititorii romanului.

Însă deschiderea unei măcelării nu e o treabă atât de ușoară cum poate apărea unui neinițiat. Implică obligatoriu și administrația locală, prin memorabilul Anton Vitan, zis și primarul Fluierici, solitar tată de fată – asta deoarece soția lui se mută în marele Cluj unde are diferite relații dominate de fiziologia masculină de care nu-i chip să scape. Printre alte geniale hiperbole de personaje apare și fabulosul meseriaș evreu Sami Goldenberg, căruia nu-i place să numere banii. Aceste personaje ce populează spațiul real și virtual din împrejurimile Clujului sunt completate de doctorița Otilia. Ea e blogheriță de succes căreia like-urile îi înroșesc și ar fi în stare chiar să-i viruseze blogul; ilustrat, spre deosebire de romanul pe care-l savurăm, de personaje reale ce trec pragul cabinetului său provincial.

bookzone.ro

Otilia vrea sa-l ia de barbat pe Dan

Otilia visează la o relație reală cu simpaticul redactor al Radioului clujean Dan Coșoiu. Prin cabinetul său se perindă episodic gemenele Roberta și Rozalia, interesate mai mult de teatralitatea vieții decât de viață în sine, la 85 de ani. De ce se recomandă s-o cunoaștem pe Otilia, ori pe altă doctoriță de familie? Pentru că scena înscenării priveghiului celor două R. poate declanșa nu doar spaima fotografului, ci și un râs himeric. Romancierul, dacă nu știați, este și un inspirat dramaturg.

N-am apucat să văd încă piesele sale în scenă. Totusi, ele rezistă unei lecturi, deși teatrul nu este o artă a citirii. Pana la urma, aici e vorba de gusturile fiecaruia.. Unii vor sa se lase pierduti intr-o carte. Sa simta ca fac parte din actiunea ei. Altii vor sa vada cu replici, ce, cand si cum. Vor sa stie cum e fiecare scena si care sunt replicile exacte ale tuturor personajelor.

Toate istoriile lui Țuculescu sunt vegheate de îngerii de pe acoperișurile caselor, care se topesc de căldură sau bântuie încăperile, după caz. In acelasi timp sunt și acompaniate de o familie de berze ce clămpănește undeva pe stâlpii de telegraf din apropiere. Asta doar până cu o zi înainte de marea deschidere a măcelăriei. Atunci berzele pleacă pe rând (întâi tinerii apoi și bătrânii) spre țara în care plouă cu broaște. Și asta se întâmplă imediat după discursul marelui Petric, un fost comediant, actualmente „glăsuitor și interpret” de scheciuri comico-filozofico-profetice. El afirmă că „suntem unici”, un popor rafinat, de o „străveche înțelepciune”, dar trăim într-o țară „care începe să-și piardă rosturile”. Si puteti vedea acest lucru si in Măcelăria Kennedy de Radu Țuculescu cu personajele ce il traverseaza.

Măcelăria Kennedy de Radu Țuculescu – concluzii

Măcelăria Kennedy de Radu Țuculescu este un roman care începe bine și se termină apoteotic, ținându-te în priză cu întrebarea: unde mai poate urca? Dar Radu Țuculescu este unul din cei mai prestigioși romancieri ai generației ’80, un multi-talent. In același timp e un personaj discret, în genul lui Alexandru Vlad – alt publicist și traducător clujean. Spre deosebire însă de Alexandru Vlad, insuficient apreciat în timpul vieții, Radu Țuculescu se bucură de vreo 10 ani încoace de un real succes. Atat pe plan national, cat și în afara granițelor țării.

Recent i-a fost tradus și publicat și în limba maghiară (după franceză, sârbă și cehă) romanul său de suflet, Povestirile mameibătrâne, pe care l-am pus pe lista de lecturi viitoare, alături de Mierla neagră. Sunt multi cei care nici macar nu se ating de un roman, daca vad sau alfa ca a fost scris de un roman. De ce? Nu stiu, dar asa se pare ca se intampla. Editurile nu mai accepta autori romani sau ii accepta prea greu. Iar cititorii vor scriitori din strainatate.

Atat de buna li s-a parut tuturor Măcelăria Kennedy de Radu Țuculescu, incat autorul a fost premiat pentru acest roman. La Cluj, i s-a acordat premium ”Pavel Dan” dupa cum puteti citi pe site-ul Polirom. E un articol interesant, care ar trebui sa fie shareuit pe retele sociale. De fiecare data cand un autor roman castiga un premiu, suntem de parere ca ar trebui sa fie o adevarata sarbatoare. De ce? Pentru ca literatura romana si asa nu are atat de multi autori cunoscuti de publicul larg. Asadar, orice lucru care ar putea sa readuca atentia asupra literaturii din Romania e binevenit.

Unde il puteti gasi pe Radu Țuculescu?

Daca v-a placut romanul si ati devenit fan/a a stilului autorului roman, e normal sa vreti sa-l cautati. Nu neaparat in persoana, pentru a-i strange mana, ci poate doar in mediul virtual. Astfel, noi l-am cautat pentru dumneavoastra si am descoperit ca are un profil de Facebook. Se pare ca e destul de activ, asadar, daca vreti sa-i spuneti ceva, ii puteti trimite un mesaj.

bookzone.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *