Vreme ciudata la Tokio de Hiromi Kawakami

Vreme ciudata la Tokio de Hiromi Kawakami

Astazi vom vorbi despre Vreme ciudata la Tokio de Hiromi Kawakami. Nu am citit multă literatura japoneză. Totusi, atât cât am făcut-o mi s-a format impresia că țara asta are ceva ieșit din tiparul uzual al vieții europenilor. Oamenii par însingurați, frământați de neîmpliniri personale, căutându-și evadarea de obicei în obiceiuri sexuale extreme.

Vreme ciudata la Tokio de Hiromi Kawakami

Vreme ciudata la Tokio de Hiromi Kawakami – povestea cartii

Tsukiko e o tipă de 38 de ani, care trăiește o viață solitară. Despre relațiile ei trecute nu aflăm mare lucru. Se pare ca, mai degrabă au fost iubiri pasagere. Din aceasta cauza, pentru întreținerea lor nu a făcut niciun efort. Iat-o acum aproape de 40 de ani. Duce o viață corporatistă care îi lasă de mult prea puține ori timp liber. Principala ei relaxare e dată de mesele de seară de la un mic restaurant de cartier, asezonate din plin de pahare de sake. Mâncarea curge în valuri, cel puțin aflăm și noi mai multe despre bucătăria japoneză, redusă în imaginea noastră în special la sushi. Aici întâlnește un bărbat mult mai în vârstă, care are exact aceleași preferințe culinare.

Îl descoperă în acesta pe fostul ei profesor de literatură japoneză din liceu. Între cei doi, sensei (așa cum îl numește ea respectuoasă) și fosta elevă, complet habarnistă la materia lui, se naște o ciudată apropiere. Cu timpul fata descoperă că îl iubește pe sensei. O marchează ceva din ținuta și caracterul lui. Apoi, o atrage faptul că acesta a fost părăsit de soție cu mulți ani în urmă. Întâlnirile rămân sporadice, contactul fizic se rezumă la timide mângâieri pe sâni, totul departe de orgiile cu care ne obișnuiseră alte cărți japoneze.

Pareri personale despre carte

E o poveste de dragoste atipica. E interesant sa vezi cum se manifesta dragostea in diverse parti ale globului. Iar partea nipona de pe planeta a fost intotdeauna interesanta prin traditiile sale. A, apropo…daca aveti chef sa cititi despre o poveste de dragoste, dar cea din Vreme ciudata… nu va surade, stati linistiti. Avem o intreaga sectiune de carti de dragoste, pe care o puteti vedea. Din toate cartile recenzate acolo, trebuie sa va gasiti cel putin un titlu care sa va starneasca interestul.

Revenind la cartea scrisa de Hiromi Kawakami, sunt multe pasaje care mi-au plăcut, ceea ce nu poate fi decat un lucru bun. M-am trezit dând pagină după pagină în căutarea trăirilor acestei femei. Toate aceste trairi până la urmă ar putea fi emblematice pentru orice tipă prinsă în coordonatele stricte ale unei vieți corporatiste. Mi-a plăcut cartea, dar nu o văd neapărat într-un top personal, nici măcar în unul al autorilor japonezi. Totusi, stiti si voi ca parerile sunt impartite. Si de cele mai multe ori, tine de fiecare persoana in parte. Acum, stiind detaliile despre carte, puteti decide si singuri daca trebuie sau nu sa o adaugati in biblioteca.

Va asteptam si pe Facebook. Daca ne dati un Like, veti putea sa siti la curent cu absolut toate recenziile carte pe care le postam aici, pe site. Pana data viitoare, sa cititi carti bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *