Sa citesti Luna Zadar de Adrian Alui Gheorghe nu e in zadar

lensa.ro

bookzone.ro

libris.ro

In articolul de astazi, vom vorbi despre inca o carte a domnului Alui Gheorghe. Daca titlul nu v-a dat inca niciun indiciu, va spunem ca vom vorbi despre Luna Zadar de Adrian Alui Gheorghe. Un roman absolut fascinant, pe care nu ai cum sa nu il citesti.

„Luna Zadar” este un roman, un anti – bildugsroman de fapt, urzit în jurul unui antierou. Pentru că personajul său central, Albert Radițki, deși se caută, nu se descoperă. Deși se construiește (recompune, mai bine spus), nu se împlinește, el învață să se accepte și….  cam atât. Albert este un bastard nihilist, orfanul unei Europe aflată în cursul unor prefaceri majore. El se autodeclară un Nimeni, parte a Nimicului și tot demersul său ulterior îi dovedește obstinența de a demonstra acesta, aproape matematic.

Ce se intampla in Luna Zadar de Adrian Alui Gheorghe?

Luna Zadar de Adrian Alui Gheorghe

Dezgropând trecutul, îți îngropi prezentul. Același nimic pe ambele maluri, totuși cine se poate abține să treacă puntea dintre sine și Sine? „Viitorul este un trecut neexplorat încă”, este convingerea lui Albert și el pornește în căutarea acestuia trecând printr-o serie de aventuri rocambolești care-l poartă din Teleormanul natal prin frământații Balcani și până pe îndepărtate tărâmuri scandinave.

bookzone.ro

Albert al lui Adrian Alui Gheorghe amintește vag de Mendebilul lui Cărtărescu, numai că, deși adoră să spună și să asculte povești,  el emite cu nonșalanță teorii metafizice, aparent fără legătură cu realitatea imediată. E un mod ingenios sau inconștient de a se dezvălui, eschivându-se totuși de la epatare? Pentru că omul este și rămâne pentru el însuși o mare necunoscută. Șaradele și glumele lui, uneori sinistre, sunt și o încercare de a ține realitatea sub control, îndepărtând-o ca timp și spațiu. Insa a avea sub control ceva atat de mare si de necunoscut ca realitatea nu e un lucru tocmai usor.

Radițki nu-și  judecă și nu-și urăște genitorii. Deși îi cunoaște tardiv și livresc, vaga lor identitate, importantă pentru el fără îndoială, conduce la același unic, mare adevăr: omul în sine este mic și insigifiant, interesant e doar rezultatul acțiunilor sale dirijate sau întâmplătoare. Mama, oficial ghid turistic, agent al Securității sub numele de cod Sabina, tatăl – un specialist norvegian în centrale nucleare, detașat temporar în România comunistă – cam asta e tot ce aflăm despre ei. Ea a iubit, el a intrat în jocul perfid al serviciului român de informații, care, întâmplător i-a și plăcut. Insa toate actiunile personajelor din Luna Zadar de Adrian Alui Gheorghe au si reactiuni. Astfel, fiecare creionat al autorului isi va gasi sfarstul in functie de actiunile de pe parcursul romanului.

Identitatea e o problema mare pe suprafata Lunii Zadar

Uriașa discrepanță dintre cele două variante ale identității sale nu-l derutează pe Albert. El rămâne cu convingerea că este rod al dragostei și nu un produs accidental al „sistemului”. Nici măcar vocea lucidă a iubitei, (soră-geamănă, înger păzitor care l-a smuls din ghearele morții în Serbia și oglindă răsturnată a conștiinței sale), nu îi zdruncină această credință. El însuși se dovedește un mecanism erotic aproape neverosimil. Amorul carnal e o formă de cunoaștere și de recompensă pentru darurile primite de la femei. Nu conteaza despre ce vorbim, fie că e vorba despre viață, adevăr, ospitalitate sau bani.

Un alt personaj fascinant și misterios este Tanko. El e hoț de talie internațională care la un moment dat decide să își cumpere moartea. Treaba e ca după același tipar al absurdului, sub care se desfășoară întreaga narațiune, uită să precizeze momentul ei. Astfel,  rămâne pentru tot restul vieții într-o cutremurată, paranoică așteptare. Este și motivul pentru care Albert intră în contact cu el, angajat fiind ca bodyguard al – bătrânului de acum – interlop. Acest nou loc de munca ii va prilejui diverse intalniri, care vor duce actiunea romanului Luna Zadar de Adrian Alui Gheorghe mai departe. Nimic nu este intamplator pe suprafata astrului descris de autor.

Intalnirea lui Albert cu Zobar

Prin el îl cunoaște pe Zobar, „cea mai mare voce din Belgrad” în opinia lui Tanko, în fapt, așa cum îi spune și numele un lăutar țigan, dar al cărui „șlagăr” va deveni „refrenul” romanului și titlul său, Zadar, nume al deșertăciunii, dar și al orașului balcanic de pe malul Adriaticii, atât de aproape-departe de visul neîmplinit al eroului nostru, ca și al multor români acelui timp (înainte de UE) – Italia. Asasinii plătiți de Tanko au și ei nume simbolice – Adolf și Vissarionovici. Aria lor de acțiune depășește timpul istoric și puterile omenești, ei devin responsabili cu Moartea la nivel mondial, chiar forțele NATO, ajung, în imaginația febrilă a personajelor-victimă, să li se supună de tot.

Luna Zadar de Adrian Alui Gheorghe – concluzii

Dincolo de excepționala poveste, se remarcă arhitectura narativă originală a romanului. Deși oarecum liniară, este împănată din belșug cu pasaje de digresiuni filosofice cu aspect de poem dramatic modern. Fără să o fractureze brutal, ele împlinesc profilul personajului. Ca și amestecul de gravitate și burlesc, de erudiție exprimată colocvial și sentiment trăit la limita duioșiei cu bășcălia. „Ca la douăzeci de ani”, vorba cântecului. Un roman care, odată terminat, am simțit impulsul de a-l  lua capăt. Tocmai de aceea recomand Luna Zadar de Adrian Alui Gheorghe și altora, cu precadere celor tineri.

Daca ati terminat de citit cartea si v-a placut stilul domnului Gheorghe, atunci stati linistiti. Dansul a mai scris carti, iar noi am mai facut recenzii la ele. De exemplu, avem o recenzie la Urma de Adrian Alui Gheorghe. La fel ca Luna Zadar, Urma e o lectura pe care nu o veti regreta. Actiunea si personajele sunt interesante, fapt ce va va face sa nu puteti sa o lasati pana nu o terminati.

Unde il puteti gasi pe autorul Adrian Alui Gheorghe?

Daca va place stilul acestui autor roman, puteti sa ramaneti la curent cu tot ceea ce face. Astfel, il puteti urmari pe pagina lui de Facebook, dar si pe site-ul acestuia. Noi suntem de parere ca trebuie sa ramanem la curent cu activitatile autorului, datorita cartilor cu care a bucurat atatia cititori de-a lungul timpului.

bookzone.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *